Ötletes

Krizantém

Chrysanthemum coronariumAz ezer színben pompázó krizantém történelme egészen a 8. századig nyúlik vissza Japánba, ahol a császár nemzeti jelképe volt. Krizantémmal díszítették a császári trónt, és nevét is ez után kapta, melynek jelentése nem más, mint maga a trón. Azonban nem csak történelmi értékekkel rendelkezik ez a csodás őszi növény, különlegességei közé tartozik, hogy létezik ehető fajtája, mely nem más, mint a shungiku Latin nevén Chrysanthemum coronarium amelyet Kelet-Ázsiába nemesítettek ki, és sokrétű felhasználása miatt a mai napig előszeretettel fogyasztják. Virágát és levelét nyersen vagy párolva, salátaként vagy akár főzelékként is fogyaszthatjuk. Íze leginkább a zelleréhez hasonlít.

Nem gondolnánk, de régen bort is készítettek belőle. Azt tartották ugyanis, hogy aki krizantémbort iszik, hosszú életű lesz a földön.

Hideg napokon jól eshet egy meleg tea. A krizantém szárított virága erre is alkalmas. Ősidők óta gyógynövényként tartják számon, mert számtalan betegségre remek gyógyír. Rendszeres fogyasztásával regenerálhatjuk a szervezetet, valamint gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, segíti az emésztést, és lázcsillapító hatású. Nyugtató hatása révén segít az alvási problémákkal küzdőknek.

 

A nálunk megtalálható változatok ilyen célú felhasználása nem vizsgált, így ne próbáljuk meg magunk elkészíteni, ám gyógynövény- bioboltokban szárított formájához hozzájuthatunk.

Árudáinkban kapható krizantémok